Zagrebački obrezak czyli co w karcie pisze

Jeśli słowa Palačinke i Ćevapčići nic dla Was nie znaczą, a na hasło Blitva s krumpirom myślicie o ucieczce, koniecznie przeczytajcie ten wpis. Zwłaszcza jeśli wybieracie się do Chorwacji. I jeszcze bardziej zwłaszcza jeśli ten wyjazd ma na celu coś więcej niż tylko plażing. Przeczytajcie go jeśli uważacie się za smakoszy, a każda podróż to dla Was także kulinarna wycieczka pełna nowych i ekscytujących doznań.

Chorwaci są rozsmakowani przede wszystkim w daniach rybnych i owocach morza. W ich kuchni obowiązuje jednak prosta zasada mówiąca, że posiłek ma być smaczny, a przy tym łatwy w przygotowaniu. Jak na ironię chorwackie jedzenie jest jednocześnie niesamowicie zróżnicowane regionalnie i nie trudno się w nim doszukać klimatów włoskich. Jeśli jednak nie przepadacie za owocami morza (a fee to obślizgłe mięso o chrupkiej(!!!) konsystencji), albo macie już dość wszechobecnej pizzy i makaronów wytężcie wzrok podczas przeglądania karty dań przy okazji pobytu w tym bałkańskim raju. Może znajdziecie prawdziwe perły. Niekoniecznie te rzucone przed wieprze. Sam wieprz w końcu też może być niezłym znaleziskiem.

grilled pig

To w końcu Chorwaci wymyślili powiedzenie, że nie ma ptaka nad prosiaka. Te bądź co bądź szlachetne zwierzęta przyrządza się na rożnach lub w ognisku na świeżym powietrzu praktycznie w całym kraju i to nie tylko okazji wesel, biesiad czy świąt. Większość chorwackich restauracji samodzielnie zajmuje się takim pieczeniem (najczęściej przed wejściem do lokalu), co nie dość, że napełnia gospodarza dumą to jeszcze stanowi niewątpliwą atrakcję dla przyjezdnych i wabik dla wszystkich amatorów świninki.

Swoją drogą czy nie wydaje Wam się ciekawe, że muzułmanie czy wyznawcy judaizmu uważają wieprzowinę za nieczyste mięso, a Chorwaci z kolei nie wyobrażają sobie bez niej życia? Co sprawia, że jeden i ten sam zwierzak (skądinąd całkiem sympatyczny) wzbudza w ludziach tak skrajne emocje? Tak czy siak w Chorwacji raczej nie unikniecie wieprzowiny. I z pewnością nie pożałujecie :).

Dla głodnych wiedzy (i nie tylko) przygotowałam małe zestawienie chorwackich dań popisowych. Jest to oczywiście wybór w pełni subiektywny i prawdopodobnie niesłuszny z punktu widzenia niektórych bałkanofilów, ale z chęcią przeczytam jakie są Wasze doświadczenia w tej materii 🙂

GDZIE JEŚĆ?

W Chorwacji obok typowych restauracji i pizzerii znajdziecie między innymi:

1. bife – bary szybkiej obsługi

2. gostionice – nieduże rodzinne restauracje

3. konoby – winiarnie

4. kafany – kawiarnie

Atmospherics colorful restaurant

KIEDY JEŚĆ?

Śniadanie (dorucak) jada się między 7.00 a 10.00, obiad (rucak) między 13.00 a 15.00, a kolację (vecera) ok. 20.00-21.00.

CO JEŚĆ?

MENU

 Przystawki

1. Blitva s krumpirom – danie z gotowanego buraka liściowego z ziemniaczkami oraz z oliwą z oliwek i czosnkiem

 Łacińska nazwa buraków to beta vulgaris , co może świadczyć o tym, że nie jestem odosobniona w antypatii do nich, ale jest to wniosek naciągany. Znane są i stosowane w licznych odmianach. Z braku miejsca nie wymienię.

2. Štruklji – gotowany, a potem pieczony twaróg podawany na słodko lub słono (spotykany głównie w północnej Chorwacji, przywędrował ze Słowenii)

Cheese pie

3. Fiš paprikaš – bardzo ostry sos lub gulasz z karpia przyprawionego papryką (pochodzi ze Sławonii), a po naszemu paprykarz

Delicious roasted red pepper and eggplant dish

4. Manestra – zupa na wędzonym mięsie z makaronem, fasolą i warzywami

Por, marchewka i pietruszka
już wskoczyły do garnuszka.

Jeszcze seler i ziemniaczki
i fasolka i buraczki.

Szybko zupka jest gotowa
– jarzynowa, bardzo zdrowa!

5. Škampi na buzaru – krewetki królewskie lekko podduszone w winie z pomidorami, czosnkiem i ziołami, smażone w panierce


Dania główne

1. Zagrebački obrezak – supersznycel 🙂 czyli cielęcina, szynka i ser smażone w chrupiącej panierce

2. Ćevapčići – pikantne, siekane  parówko-kotlety podawane z surową cebulką, pitą oraz ajvarem (aromatycznym sosem z czerwonej papryki)

Cevapcici

3. Pašticada – wołowina z warzywami sezonowymi duszona w winie, czasem z dodatkiem śliwek

 Pewnego razu słynny pisarz i dramaturg Georg Bernad Shaw postanowił zamówić w restauracji wołowinę Zapytał więc kelnera, czy danie jest dostatecznie miękkie. Ten odpowiedział mu:
– Ależ oczywiście! Nasze mięso jest tak delikatne i miękkie jak kobiece serce!
Shaw odparł:
– A to w takim razie dziękuję! Poproszę o gulasz! 


Desery

1. Palačinke – naleśniki z dżemem, czekoladą i orzechami włoskimi

Jak powstało słowo naleśnik?  Podobno pewnego dnia baba robiła ciasto, podrzuciła je do góry i w tym czasie przyszedł leśnik i spadło ciasto NA LEŚNIKA

Smacznego! 🙂

2 uwagi do wpisu “Zagrebački obrezak czyli co w karcie pisze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s